FANDOM

2,054,344 Pages

StarIconGreen
LangIcon
Degos calypso

This song is by Odd Børretzen and appears on the album Odd Børretzens Mest Ålreite (1998).

Kom til Norge med danskebåten;
jeg er så gra’ at jeg er på gråten.
Sang en sang mens jeg gikk i land på kai:
en degos calypso den søttende mai.

Norge god, ingen diskrimering, nai.
En degos calypso den søttende mai.

Jeg treffte denne mannen på gata. Sier han: «Er du svenske, din svenske?» «Nai», sier jeg, «jeg er'ke Sverige». «Snakk ånkli’, din svenske», sier han og vifter med flagget. «Du må’kke tru at vi har glemt at ni svek oss under krigen, din svenskejækel», sier han. «Nei.» «Tror du at eidsvollsmennene og Christian Michelsen og Alf Prøysen og sjøfolka våre kjempa og vant under krigen for at det sku’ komme en masse svensker og degoser og snakke svensk midt i søttende mai og allting og sette svarte unger på døtrene våre? Du er vel kommunist også, du, din sigøyner. Du snakker som en apekatt, din nazist.»

Kjøpte hybel på Ole Vigs gate.
Gammel dame, så glad å snakkeprate.
Pene briller som hang i snor.

«Dette er et kristent hjem, og vi vil ikke ha katolikker og muhameddaner og damer omkring på rommet. Vi skal ikke ha noe slags bordell her, vet De, fordi at vi tar Dem inn i hus. Det må De bare være oppmerksom på, at alle må være ute av huset før klokken syv på morningene. Og vi kan ikke ha en masse utlendinger reker... rekende rundt i trappeoppgangen når folk skal ned og hente Aftenposten, det forstår De sikkert. Men koking på rommet vil vi ikke, og De må være så snill ikke å puste hvitløk som setter seg fast i gardinene, og ikke er det til å få av i skyllevannet. Prisen er 250 kroner per seng, og vi er vant til at man rydder ordentlig opp etter seg og rer opp sengene før man går på morningen. Slik pleier vi å ha det. Vi vil ikke ha noe grisehus, vet De. Det skapet må De være så snill å la stå i fred, for der henger min manns gardeuniform; et sted må de jo henge. ‘Like barn leker best’, sa min mann alltid. Min mann var formann i KFUM-koret i alle år, uten betaling, og hva hadde han igjen for det? Kritikk og ergrelser. Vann kan De hente i vasken på toalettet. Bruk kjøkkentrappen."

En degos calypso den søttende mai.

«Vi vil minne om vår store landsmann Fridtjof Nansens enorme innsats for de russiske nødlidende og hans enorme arbeid i folkeforbundet i mellomkrigsårene og ... ikke sant. Vi ser det gang på gang: Når midler skal skaffes til ulykkesrammede i verden, da åpner norske kvinner og menn sine hjerter og sine portemonéer, og våre grenser står åpne for de ulykkelige som trenger et tilfluktssted, så langt våre midler rekker og ofte lenger. Men hvis for eksempel de inviterte sigøynere tror at vårt samfunn trenger eller kan tolerere småtjenester, blikkarbeid, betling og tiggeri og smånasking fra folk som flagger rundt uten fast bopel og uten også å dele samfunnets forpliktelser, da tar han feil. Sørgelig feil! Vi tar gjerne imot fremmede, som vi alltid har gjort, men da venter vi at de skal oppføre seg som gode nordmenn, som ikke er redde for å ta et tak. Sigøynere tar vi gjerne imot, bare de slutter med å være sigøynere.»

«Dissa pakkisene? Skal jeg si dere hva dere ska’ gjøra’ med disse pakkisene? Ta alle dissa pakkisene oppi en gammal båt og kjør'em ut til Ferder eller der og lukk opp bånnventila. Sånn som det er nå, kan du i Universitetsgata eller nedover der og tro at du er i Costa Rica eller innover der. Men penger har de, med glorete klær, og henger rundt i kafeene. Det har de penger til. Det er snart ikke plass til nordmann her. Nei, ta dem med til Ferder eller der og lukk opp bånnventilane før de får solgt denne kokkainen og herroinen og bensadrinen og bangladeshen eller hva det er de har med seg. Det er’ke det.»

Kom til Norge med danskebåten;
jeg er så gra’ at jeg var på gråten.
Jeg sang en sang mens jeg gikk i land på kai:
en degos calypso den søttende mai.

Credits

Music by:

Finn Ralph Andersen

Lyrics by:

Odd Børretzen

External links